GIT-information, presenterad vid måndagstävling
3 december 2012
Kära golfvänner!
Som ni kanske vet så har styrelsen i Scandinavian Golf Club tillsatt en kommitté under ledning av Anders Sjölund med rubriken ”HUR SÄKERSTÄLLER VI FRAMTIDEN FÖR SCANDINAVIAN GOLF CLUB”. Syftet är att försöka ge en bred bild över hur förutsättningarna för klubbens varande kan te sig i en framtid. Vi hoppas ju att vår klubb skall existera också om tio år och tror det är viktigt att följa med tiden om återväxten ska bli som vi önskar. Det var ju inte så förfärligt länge sedan deltagarantalet på våra tävlingar överskred vad som var möjligt att vara, dvs fler än 144 spelare, och folk stod i kö för att få vara med. I år rör sig antalet spelare om cirka 100 per tävlingsdag. Det är alltså mindre bra med återväxten i vår klubb och spelet här på banan. Det ska bli mycket spännande att se vad kommittén kommer fram till när utredningen är klar.
I paritet med detta ingår också att modernisera och datorisera vår tävlingsverksamhet som ju är grunden för vår sociala förening och gemenskap.
För att underlätta för tävlingsledning och golfare har därför Scandinavian Golf Club beslutat sig för att introducera Golfens IT-system (GIT). GIT finns i Sverige och introducerades 2004. Det är Golfsveriges verksamhetssystem för administration, tidbokning och tävlingshantering på klubben. För golfspelaren finns Min Golf som är golfarens kanal för hantering av starttider, tävlingar och uppgifter i GIT. Systemet hanterar en stor del av klubbens verksamhet såsom tidbokning, tävlingar och medlemsregister.
Liknande IT-system för golfare finns också i Danmark, Norge och Finland och heter där Golfbox. Att vi valt att använda det svenska systemet beror på att det är flest svenska golfare som spelar här på banan och som är medlemmar i SGC. Om man studerar vår medlemsmatrikel och ser efter vilka av våra medlemmar som har spelat här det senaste året så är det 175 golfspelare. 120 av dessa kommer från Sverige, dvs cirka 70% av alla spelare. Antal spelande medlemmar från de andra länderna är; Norge 32, Danmark 12, Finland 9 och Island 1.
I tillägg till detta kommer förstås också gäster hit och spelar men även dessa kommer i först hand från Sverige och i andra hand från Norge.
Det är av denna anledning vi valt att använda just det IT-system som golfen i Sverige använder.
Det skulle vara spännande att se, här och nu, vilka om har varit i kontakt med GIT eller Golfbox tidigare, dvs har ett golf-id där man arbetar, eller har arbetat, med golf på internet?? Handuppräckning, tack!
Vår klubb, Scandinavian Golf Club, har accepterats som medlem i Svenska Golfförbundet. För detta betalar vi en årlig medlemsavgift av 5000 svenska kronor (cirka 580 euro).
De som redan är medlemmar i en svensk golfklubb, som jag själv, har ett Golf-id och detta skall användas vid spel även i vår klubb på denna bana. Det innebär att jag kommer att ha ett och samma hcp här som i Sverige. Vi har i diskussioner med Svenska Golfförbundet undrat om vi skulle kunna ha ett annat golf-id här, än i Sverige, för att göra allt likvärdigt för spelarna här oavsett vilket nordiskt land man kommer ifrån, men det svar vi fått har varit att man kan bara ha ett golf-id, en identitet, oavsett var i världen man spelar.
Detta innebär alltså att hur vi spelar i Sverige, vice versa här i Spanien, påverkar vårt hcp på båda marknaderna.
Svenska Golfförbundet tillåter numera att man får höja sig mer än 2,0 i hcp under ett år, en praxis vi också redan infört här. Du kan alltså själv påverka ditt hcp genom att själv gå in och anmäla hcp-grundande golfrundor manuellt även i Sverige på sommaren om du vill påverka ditt hcp upp eller ner. Denna möjlighet att påverka sitt hcp manuellt har även alla andra nordbor, bara de har med sig en markör och tillgång till en dator. Enda skillnaden mellan svenskar och andra nordbor på sommaren är att om vi svenskar spelar en “officiell tävling” så ändras vårt hcp i GIT per automatik (på samma sätt som måndagstävlingarna här kommer att göra).
En regel som är borttagen i Sverige är att man alltid sänker sig, så fort man spelar bättre än 36 p även på sällskapsrundor. Rundan ska vara en tävlingsrond eller en föranmäld sällskapsrond för att man ska sänka sig eller höja sig. Generellt vill Svenska Golfförbundet att vi alla ska ha ett hcp som vi kan spela på och som motsvarar vår förmåga.
När det gäller de som inte är medlemmar i svenska golfklubbar och har ett golf-id där, t.ex andra nordbor och de som är residenta här och saknar klubb i Sverige, så kommer ni att ha Scandinavian Golf Club som er hemmaklubb i Sverige och i GIT (Golfens IT-system). För er skapar vi ett golf-id som består av 6 siffror från ert personnr. plus tre siffror till som slumpvis erhålls.
Detta är det användarnamn ni ska använda när ni loggar in på Svenska Golfförbundets hemsida www.golf.se för att ta del av all information som finns där; anmäla er till tävlingar, utläsa resultat, kolla ert eget hcp och andras, med mera. I tillägg till användarnamnet får man också ett lösenord för att säkerställa att ingen obehörig går in i systemet och använder sig av ert golf-id.
Tanken är att vi svenskar tar över det hcp vi har i Sverige när vi går över till GIT i början av nästa år. Det hcp ni andra ska starta med här blir antingen det som ni har i ert hemland eller här hos oss. Det beslutet ska vi be att få återkomma till.
För att kunna besluta om detta, och för att få alla era uppgifter som behövs i detta sammanhang, har vi tagit fram ett formulär som vi vill att alla ska fylla i och sedan lämna till Kjell-Åke Wennerholm som är den som ansvarar för lanseringen av GIT i vår klubb. Vi vill bl.a få reda på er kontaktinformation samt de hcp ni har både här och i ert ev. hemland. Vi har ett antal ex av detta formulär här som ni kan hämta och vi kommer också att lägga in formuläret på vår hemsida. Vi vill ha era uppgifter så snart det är möjligt, för er som är här senast om en vecka,
dvs den 14 december. För er som tillfälligtvis inte är här önskar vi formulären så snart ni kommer tillbaka, i god tid före den första tävlingen efter nyår som ni ska deltaga i här.
Målet med att datorisera verksamheten är att ge vår klubb möjlighet att driva och utveckla verksamheten samt ge den enskilde golfaren stöd för att bedriva sin golf. Målgruppen för GIT är både klubbarna och de enskilda golfarna. Det är lika viktigt för vår klubb att tävlingsledningen och dess personal upplever GIT som ett effektivt verktyg som det är att de enskilda golfarna erbjuds tjänster som underlättar tidbokning, tävlingsspel m.m.
Den främsta anledningen till att vi har haft vårt eget hcp här i Spanien har varit dels La Marquesa-banans dåliga skick längre tillbaka i tiden, dels på det sätt banans längd har ändrats och spelats vilket har inneburit att den inte varit att betrakta som handicapgrundande. Fortfarande är längden vi spelar banan under all kritik och jag roade mig själv att förra måndagen, den 26 november, mäta banan i förhållande till var den gula plattan stod.
Om vi förutsätter att längden från de gula plattorna är den längd som står på banans score-kort, så var banan 239 meter kortare än vad som noterats på score-kortet. Eftersom en 18-hålsbana inte får skilja mer än maximalt 100 meter i längd, ställt mot banans officiella sträcka, så förstår man den problematik vi har med det här.
Det är därför ett krav att vi får La Marquesa-banans skriftliga garanti på att de uppfyller de riktlinjer som hela golfvärlden ställer på en bana för att den ska anses vara hcp-grundande vid spel. Diskussioner pågår med dem nu och jag upplever att de är mycket välvilligt inställda till att gå oss till mötes. Vi hoppas ha klart med detta inom kort. Utan denna garanti kan vi inte gå vidare med dessa planer.
Tävlingsledningen kommer inom kort att åka runt på banan och mäta längden på varje hål, från röd resp. gul platta till mitt på green, för att se om längden stämmer på score-kortet. Det är förstås också viktigt att säkerställa att slopen är riktig, även för herrar 75 som vill spela från röd tee.
Hur underlättar GIT för spelarna:
1.Du kan anmäla dig till en eller flera tävlingar, ja hela säsongens tävlingar, direkt på internet från vilken plats som helst bara du har en dator med internetkoppling eller en smart phone. (Behöver alltså inte skriva på anmälningslistan i klubbhuset för en tävling i taget, vilket glöms bort ibland och man vet inte om man skrivit upp sig eller inte. Även anmälningsmöjligheten på vår hemsida fungerar inte alltid men på internet ser du att du är anmäld och du får ett mail tillsänd till dig omedelbart efter att du gjort anmälan som en bekräftelse.)
2.Du kan när som helst gå in och se om du anmält dig och se vilka andra som är anmälda och spelar i samma tävling.
3.Du behöver inte uppge hcp, det finns alltid noterat och gäller.
4.Du behöver inte ha med dig hcp-kortet till tävlingen, det används inte längre på våra tävlingar.
5.Du kan avanmäla dig på nätet innan startlistan är publicerad.
6.Du kan avläsa resultatet omedelbart efter tävlingen är slut och när resultatinskrivningen av alla golfares tävlingsrundor är klar.
Denna förenkling innebär också att det blir mindre att göra för tävlingssekretariatet på måndagsmorgonen och även för oss spelare. I princip ska man endast betala anmälningsavgiften och hämta ut sitt score-kort från en person samt kryssa för om man vill äta Fisk eller Kött till lunch.
Servicen med att köpa greenfee-biljett till subventionerat pris finns kvar.
Det blir också mycket enklare för svenska gästspelare som kommer hit, både att anmäla sig och bevisa vilket hcp de har – de finns ju redan i GIT och har eget golf-id – medan vi på samma sätt som för övriga golfare får ge andra länders gästspelare en unik golf-id vid spel med oss. Då vi kommer att ha en dator på plats kan vi också få tillgång till övriga gästspelars hemma-hcp om de är medlemmar i någon av de golfboxar som andra länder använder.
För er som inte har, eller använder, dator dagligen, och inte känner er bekväma i kontakt med dessa, så ska vi hjälpa till med anmälan och dylikt, i samband med våra måndagstävlingar.
Hur underlättar GIT för tävlingsverksamheten:
1.Tävlingsprogrammet läggs ut innan säsongen startar och omfattar hela säsongen.
2.När anmälningstiden utgått görs en första lottning av startlistans bollar automatiskt. (Troligtvis torsdag e.m.)
Vid behov ändrar tävlingsledaren i vissa bollar för att se till att lottningen blir så bra som möjlig, som t.ex att inte golfare i samma familj spelar i samma boll etc.
3.Startlistan läggs upp på nätet automatiskt och sätts upp i klubbhuset. (Troligtvis fredag morgon)
4.Ev. ändringar görs dagen innan start och meddelas på tävlingsdagens morgon. (Ingen reviderad startlista publiceras innan dess)
5.På tävlingsdagens morgon tas pengar emot och score-kort och närmast-flagg-skyltar lämnas ut av en eller två personer.
6.Efter tävlingen, när golfarna kommer in i klubbhuset, lämnas score-korten in och registrering av tävlingens score-kort startar omedelbart. En person skriver in alla resultat, troligtvis assisterad av ytterligare en person. Registreringen av cirka 100 personer, med läsliga score-kort, bör inte ta mer än 35-45 minuter. Med ett tryck är resultatlistan klar och ute på nätet samt skrives ut och lämnas till prisutdelaren för senare uppsättning på klubbens anslagstavla. Birdiesar noteras separat, liksom närmast flagg. Hela hanteringen efter tävlingen bör absolut vara klar på mindre än en timme.
Detta innebär att vi blir snabbare klara med prisutdelningen.
För tävlingsledningen innebär lanseringen av GIT ett väsentligt mindre arbete än vad som fallet är nu. Det är faktiskt så att p.g.a den stora arbetsbelastning som ligger på tävlingsledaren så måste vi modernisera och datorisera tävlingsverksamheten, annars blir det svårt att hitta en person som vill åta sig detta tidskrävande jobb. Fråga mig, jag vet!
Vi hoppas förstås att även Svenska Klubbens Onsdagsgolf ska arbeta med detta system, det skulle onekligen underlätta för alla spelare. De har i alla fall lovat använda samma hcp och kommer skriva in de resultat som uppstår i deras egna tävlingar i efterhand i GIT.
Vi kommer att ha den första tävlingen, och testa detta nya system, måndagen den 7 januari 2013.
Slutligen vill jag säga att i Thailand finns en golfklubb som kallar sig Scandinavian Golf Society, som startats av folk som tidigare bodde här. De började med GIT för några år sedan, på samma sätt som vi nu gör här, och de är mycket glada för att de tagit detta steg och rekommenderar oss att göra likadant. ”Allt har blivit mycket enklare”, som de säger.
Detta blev mycket information på en gång och för er som inte hört talas om systemet tidigare finns det säkert massor av frågor. Vi ska nu låta några av er få ställa frågor och jag är glad att vi har både Kjell-Åke Wennerholm och Hasse Jungefeldt här också och vi ska försöka besvara era frågor. Det är Kjell-Åke som har arbetat med Golfförbundet och GIT-problematiken och han har gjort ett mycket bra jobb. Han är dessutom utbildad i GIT och kan systemet utan och innan och är jätteviktig för oss med detta nya projekt. Hasse är förstås också viktig, tävlingsledare som han är.
Räck upp en hand så noterar jag vilka som vill ställa frågor och ger er ordet efter hand.
Bengt Nordin
Ordförande
Scandinavian Golf Club